duminică, 8 iunie 2014

Șomer în 2014
În viața fiecărui om normal la cap, cu familie, responsabilități, rate și citații Apaterm  vine un moment când alege o bodegă veselă unde să vadă meciul și să bea alocația copilului. 

Faptul că miroși a boască și după o săptămână de la meci, că aștepți pensia CAP a socrilor ca să iei țigări la bucată și că ficatul tău seamănă a pate de rață ieftin din piața rușilor, nu, nu te face un cetățean mai puțin responsabil. 
Și ce dacă ești șomer? Nu e ca și cum ar fi vina ta. Ai lucrat din greu pentru a ajunge aici. Și, în fond, sunt oameni cu 3 facultăți care nu găsesc un loc decent de muncă. Tu, la 57 de ani, cu cele 8 clase, ai sprijinit pe umerii tăi statul și economia și ai mai multe skiluri ca Stephen Hawking. 
Și, în plus, tu știi cel mai bine ce înseamă munca cu omul. 

După '90 ai fost paznic, dulgher, gropar și șofer de maxi taxi. Știți voi ce înseamnă să fii șofer de maxi taxi? 

Omului îi spui finuț să nu mai trântească-n pula mea ușa că nu plătește el rată la microbuz cu 12 locuri unde încap lejer 76 de inși și 12 copii în portbagaj. Tre' să știi să rămâi în control când vezi că ăla care alerga și-ți făcea semne disperate să faci o stație tocmai a fost spulberat de troleul care lua curba spre Micro 19. Psihologie, tată. 

Zilnic tre' să știi să faci câte trei chestii concomitent : cu o mână conduci, cu a doua dai restul. Cu a treia deschizi geamul și bagi hristoși și puli și anafure că boul care face Galați-Brăila nu semnalizează-n morții mamei lui. 

Tre' să știi economie, geografie și, uneori, medicină, mai ales când bătrânica simpatică cu 6 sacoșe de rafie și două geamantane a vrut să se urce în față, lângă șofer și i-a anchilozat șoldul, râmânând blocata între ușă și carosabil timp de 6 stații. Nu e timp de șolduri anchilozate. Potrivești medical portiera cu șoldul în afară și pornești așa. Nu e timp de panică. Nu e timp de plâns. 
Șoferul responsabil are un program fix și ajunge întotdeauna la timp la destinație. Pentru că șoferul de maxi taxi știe mai bine ca oricine să aplice legile fizicii.

Gravitația? Pentru șoferul cu ani buni de experiență în vodcă , gravitația e un joc de copii. Chiar dacă are impresia că e mereu în intersecție, chiar dacă are impresia că drumul e circular și a pocnit 12 maidanezi în doar două zile, șoferul responsabil nu se abate de la drum. 
Și ce dacă ai băut cu vecinul Jean până la 6 dimineața și la 7 îți începe programul? Ce, Jean se plânge? Voi știți ce face Jean? E lăcătuș mecanic! Utilaje, dom'le! Precizie, dom'le! Și ce dacă mai are 4 degete? Voi știți ce greu e să confecționezi o piesă mecanică cu doar 4 degete? Dedicat băiat, Jean! 

A sacrificat totul pentru meseria lui. Până și nevasta. A sacrificat-o cu caloriferul dar nu e vina lui. Era deprimat că explodase alambicul și l-a prins iarna fără cei 80 de litri de rachiu. Chiar așa l-a cunoscut pe Jean: bea spirt Mona și număra pe degete de câte ori a fost treaz într-o viață. Pe alea 4 degete.


Este grea viața de șomer după ce ai fost ani la rând șofer. Uneori îți vine să-ți iei lumea în cap, să uiți de toate, să te urci la volan și să fugi în lume. Cel mai departe ajungi la Piscu că nu ai benzină suficientă dar, și acolo e bine, că acolo s-au mutat alde Jean și și-au reparat alambicul.Share on Facebook

Facebook

4 comentarii:

  1. Ce greu e și pentru Pentronel, pe care nu l-a cunoscut, că-și are propria lui prăvălie, pentru care și-a luat scule scumpe, care acum nu mai valorează mare lucru, că valoarea aia a lui sentimentală nu-i pentru toți ca în reclama de la Mastercard. Mai are ceva clienți prieteni cu bani, care în loc să-i dea pomană își mai fac o lucrare la el, lăudată de toți ăia fără bani, care dacă ar avea nu și-ar face aceiași lucrare le el, că are un început de Parkinson, din că a fumat numai căcaturi. Și a stat mai stat pe banii fostei sale prietene, care-l considera mega cool că ăia fără bani îl lăudau, care l-a părăsit, într-un fel sau altul pentru un bărbos cu barbă albă. Iar de noua lui prietenă, care-i plătește berea, că-i greu să ai prăvălia ta în zilele noastre de criză, îi e frică c-o să-l lase într-o zi, cu toate că se poartă drăguț cu el, iar din cauza asta are ceva tendințe de suicid. Tendințe care și le exprimă altcuiva, prin cunoștințe, sau prin sms-uri repetate, că i-a aflat numărul din greșeală, ca, pentru cazul în care se întâmplă, să-i arunce vina morală. E greu în 2014.
    Valentin.

    RăspundețiȘtergere
  2. beleaua este ca multi se rotesc in cercul inutilitatii absolute, defapt toti ne rotim a prosti dar unii avem trufia sa credem ca depasim conditia. si mai sunt unii ce capteaza imaginea in miscare prin cuvinte si ma ung la suflet! sa scrii mai des!

    RăspundețiȘtergere